"Ha megölöd, olyanná válsz, mint ők!"

2007.06.28. 20:12 | Atreides | 8 komment

Tegnapelőtt vettem egy könyvet. A címe Ólomerdő, és az olvasható, mi több, tetszetős magyar fantasy körébe tartozik (ez igen ritka manapság).

A végén a főszereplő féltündér csaj nem eme mondat hatására nem ölte meg a főgonoszt, aki viszont időt nyerve emiatt, villámot idézett az apjára, aki meg is halt, ahogy a nagy könyvben meg van írva. A kiscsaj persze sírt, de nem sokkal előbb még egy csettintésbe sem került volna kiiktatni a veszélyforrást.

 

Én a szórakoztató művészetre esküszöm. Amikor leülök filmezni, olvasni, nem akarok mások szenvedésének (dráma, horror) tanúja lenni, nincs igényem a hülye emberekre (thriller, angol vígjátékok). Csak a ponyva, persze az igényesebb változatban.

Van egy kategorizálási rendszer, és van egy kategória, a "tipikus hülye szereplős történet". Ez azt jelenti, hogy ha a szereplőknek lenne agyuk, akkor a film 10 perc, a könyv 10 oldal után véget érne. Ez a regény mondjuk pont nem ebbe a kategóriába tartozott, de a végét (szerintem) agyoncsapták az előzőekben ismertetett helyzettel.

"Ha megölöd, olyanná válsz, mint ők!"

Mit is jelent ez? Általában a szimpatikus főszereplő a darab végére döntési helyzetbe kerül, megölheti az aktuális főgonoszt. Általában nem teszi meg, és a forgatókönyvírók általában ekkor léptetik életbe a "legutolsó csavar" kódnevű jelenetet, ahol is a segítő női főszereplő / közeli hozzátartozó / hű bajtárs életét veszti a főgonosz keze által, csak mert hősünk tökölt / moralizált.

Mit is jelent ez? Általában hétköznapi emberek, esetleg kiégett harcosok, visszavonult katonák kerülnek ebbe a szituba. Inkább nem gyilkolnak, mert elhiszik ezt a badarságot.

Mert ez nem gyilkosság. Azzal, hogy eltakarítjuk a szemetet, elpusztítunk egy kártevőt, nem csinálunk semmi rosszat. A gonoszt a darab végére igenis ki kell nyírni.

Azért, mert sok borsot tört hősünk orra alá? Azért, mert sok szenvedést okozott másoknak? Azért, mert a bosszú jogos és édes? Nem. Azért, mert a gonosz és rossz dolgokat ki kell iktatni, legalább a szórakoztató darabokban, ha máshol nem is. Mert ha valami rosszat és gonoszat úgy hagysz, akkor az tovább kavarja a kakit.

Senki sem válik rosszá a kártevőirtástól. Senki sem lesz "olyan, mint ők". Hasznos dolgot csinál.

 

Szeretnék olyan filmeket látni, könyveket olvasni, ahol a főhős, miután megszerezte a sztorin való végigjutás alapvető kellékeit, mint golyószóró, gránát-öv, tank (fantasy-ban varázsgyűrű, varázskard, varázsmacska), akkor használja már. Mikor szembe kerül a főellenséggel, akkor bumm/nyissz. Nem kell a halandzsa, a moralizálás, az "azt akarom, hogy tudd..." kezdetű mondatok. Ropogjanak a fegyverek, fröcsögjön a vér. Legyen happy end, mert az szórakoztató. Na jó, ha esetleg happy end nem is, de a zárókép legalább az legyen, ahogy a főgonosz várának egyik elhagyatott mellékfolyosóján felreped Godzilla első, a jófiúk által odacsempészett tojásának héja, amit még fél tucatnyi követ. Aztán a kis dögök induljanak el vadászni.

A bejegyzés trackback címe:

https://atreides.blog.hu/api/trackback/id/tr48107959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fitz 2007.06.29. 09:10:14

Kiegészíteném azzal, amikor a főhős megkegyelmez, hátad fordít és a kkor a gonosz támadásba lendül.
Természetesen ekkor már nincs más választása szegény hősnek, mint homlokon lőni a sunyit, így erkölcsileg tiszta marad.
Ez a magyarázat a számodra kifogásolható véggel, a hős nem öl, mert ezt kell sugallnia a műveknek. Van iylen parancsolat is ugye. Persze közben megölthetett 40 embert, de azok mind vadul lőttek rá, úgyhogy az jogoso önvédelem. A lényeg, hogy ha nem muszály, akkor nem öli meg a kiszolgáltatott helyzetben lévő gonoszt sem!

Metanis 2007.07.01. 13:27:00

Hello!

A hozáá álásnak a kép szemléletén fordítanék egyet.

"Ha megölöd olyaná válsz, mint ők!"
Egy erkörcsileg idili kép illetve mondat.Ez az életben nem valósúl meg mert nem idili helyzetben élünk ahol jó a sok szerencse és ha baj van jön a jó tündér.Ezt a mondatott leginkább azok az emberek használják akik hisznek abban a jóságuk valamikor ki fizetődik és megváltoztatja a gonoszt, hisz példát mutat neki.De ez a mondat az élethelyzetben nem álná meg a helyét,de még hasonló sem.
Amikor egy ember veszélybe kerűl, az élete a tét. akkor az egész világ kérdérdése egyetlen egy kérdésre szűkűl le. Élni vagy nem Élni?
Mindenki ösztön szerűen az élni választja.Ha tudatos ha nem.
pl:egy ember meglátt egy kigyót amitől fél 1 ezred másodperc alat a testbe annyi hormon kerűl, hogy a moszdulati sebesége 2x vagy 3 x lesz.Ezáltal is az űldözött van előnyben az űldözővel szemben.

Egy könyvben azért szerepelnek hasonló elkörcsi eszmék mert ember alkotta.Úgye bár az ember törekszik az idili általa befolyásolható környezetre.Tudatosan használják a könyv írók hatáskeltés fokozása miatt.

További szép napot!

Metanis

Atreides · http://atreides.blog.hu 2007.07.01. 18:25:59

óó, tényleg?
ezt nem is tudtam ;)

Sol 2007.07.02. 21:17:07

a Firefly 3 héttel ezelőtti része pont azért tetszett, mert mikor a gonosz hatalmi helyzetbe került, nem kezdték el gyözködni egymást, hanem Mal bejött az ajtón és szó nélkül lelőtte. olyan letisztult és egyszerü megoldás volt amit egy filmben mindig is kerestem:d

Atreides · http://atreides.blog.hu 2007.07.02. 21:35:02

sokat hallottam már a firefly-ról, nehogy beszerezzem valahonnan :)

Sol 2007.07.02. 22:09:02

nekem nagyon megtetszett, mondjuk én startracket is szeretem, valamiért vonzanak ezek az elképzelt helyen lévő elképzelt történetek

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2007.07.18. 03:12:21

itt jut eszembe hogy az elfeket mi a büdösfaszért fordítják mindig tündének? nem jó nekik a becses nevük?

Vinitor · http://omagyar.blog.hu 2007.07.18. 21:55:29

ezek itt pont nem elfek, és nem is tündék, hanem tündérek :)
süti beállítások módosítása